Az új kedvenc – az elektromos kerékpár

A múlt héten egy régi barátommal találkoztam egy cukrászdában. A jó hangulatú beszélgetés közepén azonban Péter hirtelen nagyon izgatott és ideges lett. Végül elhadarta nekem, hogy megfeledkezett az elektromos kerékpárjáról, amit a járdán hagyott, és rohannia kell, hogy leellenőrizze ott van-e még, ahol hagyta. Én szórakozottan kinéztem utána az üvegajtón keresztül, és meglepetten tapasztaltam, hogy valójában egy csodálatos, dizájnos kismotorhoz futott oda.

Mikor visszatért, szóvá tettem neki, hogy ehhez a járműhöz bizony már riasztó is járna, hiszen olyan gyönyörű. Nem is értem, hogyan mondhatja róla, hogy elektromos kerékpár, hiszen ez valójában egy remek kismotor.

Erre Péter elmondta, hogy ez az elektromos kerékpár a motorbolt.co.hu webáruházból van, ami már önmagában garancia a minőségre. Továbbá tájékoztatott arról, hogy valóban nagyon professzionális kis szerkezet, de én bizonyára már jó régen láttam igazi elektromos kerékpárt, azért nem vagyok ennyire tisztában a dolgokkal.

Elmagyarázta ugyanis, hogy manapság az elektromos kerékpárok, vagyis e-bike-ok, azaz elektromotorral ellátott kerékpárok két csoportra oszthatók. Az egyik csoportba azok az e-bike-ok tartoznak, melyek gázkarrral működtethetőek és tulajdonképpen valóban felfoghatók segédmotoros kerékpárnak is.

A másik csoport a pedelec, melyet nemcsak a motorja hajtja, hiszen működéséhez elengedhetetlenül szükséges a mi hozzáadott energiánk, „munkánk” is. Ha nem tekernénk a pedált, és ezzel nem segítenénk rá a motor működésére, akkor az eszközünk egy jottányit sem haladna. Ebből következően ez a fajta elektromos kerékpár tulajdonképpen egy sporteszköz.

A két közlekedési eszköz közti valódi különbséget működési mechanizmusukból kifolyólag az jelenti, hogy az e-bike kizárólag jogosítvánnyal működtethető és szükséges hozzá a biztosítás is, valamint a bukósisak használat is szabályozva van.

Ezzel szemben a pedelec használatához nem szükségeltetik jogosítvány, mivel a KRESZ szerint kerékpárnak minősül – természetesen abban az esetben, amennyiben teljesítménye 300 W alatt marad.

Nekem annyira megtetszett Péter elektromos kerékpárja, hogy a beszélgetés további menetét igyekeztem mindig ebbe az irányba terelgetni. ĺgy végül megmutatta nekem azt a webáruházat, ahonnan ő rendelte az elektromos kerékpárját, vagyis a motorbolt.co.hu oldalt.

A weboldal vízszintesen futó menüszalagján az első helyen természetesen az elektromos kerékpár szerepel. Ezt a fülecskét megnyitva a legnagyobb meglepetésemre olyan választékot, illetve termékcsoportosítást találtam, amilyenre tényleg nem számítottam.

Li-ionos, ólomsavas, a már említett jogosítvány nélkül vezethető, illetve jogosítvány köteles, aztán 3/4 kerekű és roller közlekedési eszközöket, valamint az ezekhez használatos akkumulátorokat, alkatrészeket, töltőket is megtaláltuk.

Ahogy tovább nézelődtem a honlapon, megállapíthattam, hogy itt mindent megtalálnak a kerékpár- és motor iránt érdeklődök. Még csizmák, cipők, termonadrágok, kabátok, bukósisakok, táskák, valamint gumik is beszerezhetők az oldalról.

Abszolút elmondható, hogy minden, ami két keréken gurul és ehhez szükséges, az mind fellelhető a motorbolt.co.hu oldalon.

elektromos kerékpár