OKJ képzések és riasztó szerelés vár rám idén tavasszal

Az idei tavasz számos kihívást tartogat még számomra. Az a helyzet, hogy itt aztán tényleg minden lesz: vettünk egy házat és jó sok munka van vele, szóval onnan aztán hosszasan lehet majd szemezgetni, mellette viszont úgy gondoltam, hogy az OKJ képzések világába is beleugrok, mert közben meg szeretnék fejlődni és előrébb lépni azon a bizonyos karrier ranglétrán. Egyszerre fut majd be az, hogy riasztót kell szerelni és az is, hogy az első számonkérésekre megtanuljam a tananyagot. Nem kis feladat ez, de mikor ugorjon fejest az ember egyszerre mindenbe, ha nem akkor, amikor fiatal és tettre kész?! A riasztó felszerelése egyébként is rutinmunka nekem, mert már a szüleimnél is én raktam fel és foglalkoztam ezekkel a kérdésekkel, szóval nem lesz kérdés, hogy mit hová is kell majd bekötni, hogy a rendszer valóban riasszon, ha illetéktelen behatolókat érzékel az új otthonunkban.

Az OKJ képzések között egyaránt válogathatnak a hozzám hasonló fiatalok, akiknek mondjuk esetleg még van is államilag támogatott lehetőségük bizonyos képzések elvégzésére, de gyakori az is, hogy nálam idősebbek keresik fel az oktatóközpontokat, hogy elvégezzenek bizonyos továbbképzéseket. Akik felnőttképzésben vesznek részt, igazán nagy tiszteletben állnak előttem, hiszen már egy kialakult egzisztenciával is hajlandóak leülni és tanulni azért, hogy jobbak legyenek abban, amit csinálnak, vagy épp azért, mert teljesen mást szeretnének csinálni.

Én egy budapesti, 11. kerületi oktatási vállalkozás weboldalát kezdtem el böngészni, amikor keresgéltem, hogy mit és hol lenne érdemes elkezdenem tanulni. Az Oktatózone egy felnőttképzésekkel foglalkozó központ, ahol különféle képzéseken lehet részt venni egy olyan csokorból, amelyek manapság hiányszakmának számítanak, vagy éppen hatósági vizsgaköteles tevékenységhez szükségesek. Így aztán aki valóban kézzel fogható tudást szeretne, az szerintem ide jön tanulni. Az OKJ képzések már talán nem ezzel az elnevezéssel futnak, de a lényeg azonos: a képzési jegyzék szerint elismert tanfolyamokat szerveznek az Oktatózone-nál, amelynek a végén vizsgatételre is van lehetőség. Azért fogalmazok így, mert nem mindenki dönt úgy, hogy neki is fut a vizsgának. Meg hát ritka esetben az is biztos megesik, hogy esetleg nem is engedik vizsgára a tanulót, mert mondjuk dobott valamit az élet időközben és nem tudott elég gyakorlati órán megjelenni, vagy tudjátok hogy van ez, bármi történhet.

Talán egy kis ízelítőként el is mondanám, hogy mennyi mindent lehet tanulni az Oktatózone szervezésében. Először is, vannak ugye azok a képzések, amelyeket muszáj elvégezni ahhoz, hogy bizonyos feladatköröket betölthessünk. Ezek az úgynevezett hatósági vizsgák, mint mondjuk a tűzvédelmi szakvizsga, ami nélkül nem lehet senkiből sem hegesztő. Ezekből lehet választani többek között a nyomástartóedény gépész, vagy a nyomástartóedény kezelő képesítést, vagy a kettőnek az összevont kurzusát, de lehet válogatni az elektronika és elektrotechnika területéről is, mint mondjuk az érintésvédelemmel kapcsolatos hatósági képzés.

Az Oktatózone szakmai képzéseket és részszakmákat egyaránt nyújt, amelyek megszerzésével bővíthetjük ismereteinket számos területen. Így aztán lehet náluk tanulni gépészet témakörben, elektronika és elektrotechnika témakörben, közlekedéssel és szállítmányozással kapcsolatosan és ráadásul még a mezőgazdasággal kapcsolatosan is. Utóbbi kakukktojásként talán egy kis magyarázatra szorulhat az OKJ képzések között. Ez ugyanis az aranykalászos gazda képzés, ami tulajdonképpen egy részszakmát ad. Mezőgazdasági berkekben ennek a megléte bizonyos lépésekhez kötelező, ezért nagy rá a kereslet.

Ha épp azon tűnődtök, hogy vajon meg lehet-e együtt csinálni ennyi mindent az életben, akkor azt tanácsolom, hogy bízzatok magatokban és ugorjatok fejest mindenbe! Az OKJ képzések remek lehetőséget adnak önmagunk fejlesztésére, míg a házfelújítás boldogabbá teszi a mindennapokat (majd ha egyszer elkészül). Én egyiket sem hagyom ki!