A riasztó emeli az ingatlan értékét, de ne feldekezz meg az energetikai tanúsítványról sem!

Egy jó riasztó, egy korszerű biztonsági rendszer nagyon sokat dobhat az eladni kívánt ingatlan értékén, jóval felnyomhatja az árát. Egy új ablak, korszerű nyílászárók, egy tisztasági festés, mind-mind olyan dolog, ami segíthet, hogy sokkal drágábban adjuk el az ingatlanunkat.

De tudtad, hogy ahhoz, hogy túladj az ingatlanodon, szükséged van energetikai tanúsítványra is?

Sokan nem tudják, pedig egy jó ideje kötelező tartozéka az adás-vételeknek. Igaz, elég csak egyszer megcsináltatni, amíg nem kerül sor valami nagyobb újításra.

Ez az energetikai tanúsítvány igazából arra jó, hogy megmutatja, hogy az ingatlan mennyire korszerű energetikai szempontból, mennyire sok energiába kerül a fenntartása, vagy éppen mennyire hatékonyan van ez megoldva benne.

Az energetikai tanúsítvány megszerzése nem egy nehéz feladat. Több cég is foglalkozik ezzel. Sokan vannak, akik akkor keresnek fel, mikor el akarják adni a lakást, hogy tegyek bele riasztót, vagy segítsek ennek a beszerelésében. Akkor szoktam megkérdezni, hogy tudják-e mi az az energetikai tanúsítvány, és tudják-e, hogy hol kell megcsináltatni.

Igazából, amikor én adtam el az előző lakásomat, akkor az e-tanusitas.eu oldalon csináltattam meg. Itt nagyon gördülékenyen megy az egész tanúsítás. Csak kérni kell egy időpontot, amikor kijönnek az ingatlanhoz, elvégzik annak a felmérését és 24 órán belül már meg is van az energetikai tanúsítvány, ennyire egyszerű az egész.

Az egész menete nagyon egyszerű, mégis sokan nem csináltaják meg időben, tolják, halasztják, pedig kötelezően szükség van rá, ha el akarjuk adni a lakásunkat. Ez jó a vevőnek és az eladónak is, mert egyből egy tanúsítvánnyal igazoljuk, hogy milyen állapotban van a lakás energetikai szempontból. Így sem a vevőt, sem az eladót nem érik meglepetések.

Mivel sokan nem tudnak róla, hogy kell energetikai tanúsítvány az eladáshoz, az e-tanusitas.eu oldal igyekszik nagyon gyorsan dolgozni, hogy az utolsó pillanatban elkészített tanúsítványok miatt ne késsenek az adás-vétellel a felek.

Miket ellenőriznek az energetikai tanúsítvány kiállításakor?

Nincsen ebben semmi bonyolult, tényleg azt mérik fel, hogy a lakás energetikai szempontból mennyire korszerű. Akkor sem kell megijedni, ha nem a legjobb, azaz AA++-os a tanúsítványunk, hiszen már a DD minősítés is még elviselhető, de most már csak CC minőségben építhetők lakások hazánkban. Attól is függ, hogy melyik kategóriába sorolják a lakást tehát, hogy mikor épült. Értelemszerűen egy 20-30 éves ingatlanban nem lesznek olyan korszerű megújuló energiát hasznosító megoldások, mint egy most, frissen átadott lakásban.

Az energetikai tanúsítvány kiállítását megelőzi egy előzetes felmérés is, melynek során ellenőrzik a fűtési rendszer korszerűségét, a nyílászárók állapotát, a melegvíz ellátó rendszert és az ingatlan lehűlő felületeit.

Ezek után elküldik az adatokat az irodába, ahol az e-tanusitas.eu csapata elkészíti magát a tanúsítványt. Ezt 24 órán belül futárral elküldik, de 12 órán belül sms-ben megkapja a megrendelő a HET számot, ami az adásvételi szerződéshez kellhet, így nem csúszik maga az adás-vétel, ha csak ez hiányzott.

E-mailben is lehet egyébként kérni a tanúsítványt, de szerintem jó, ha megvan papíron is. Ez a dokumentum az ingatlanhoz tartozik, ezért ezt is oda kell adni az új tulajdonosnak. Egyébként tudom, hogy ezek a papírok mindig elvesznek, és ezzel az e-tanusitas.eu csapata is tisztában van, ezért 10 évig el is lehet tőlük kérni a dokumentumot, ha az esetleg elveszne.

Szerintem szuper ez a gyorsaság, nagyon jól dolgoznak, gyorsak és hatékonyak, ezért is ajánlom őket jó szívvel azoknak, akik eladás előtt állnak, de nem tudtak ennek a tanúsítványnak a szükségességéről.